הנחיות תזונתיות לאיזון סוכרת:

לטיפול התזונתי יש השפעה מכרעת על איזון רמות הסוכר. הקפדה על הרגלי אכילה נכונים כפי שמפורט בהמשך תאט את קצב התקדמות המחלה.

  • יש להימנע משתיית משקאות ממותקים או מיצי פירות. החלב מכיל לקטוז (סוכר החלב) ולכן שתיית משקאות חלב יגרמו לעליה ברמות הסוכר.
  • מומלץ לחלק את הארוחות על פני היום. 3 ארוחות עיקריות ו- 2-3 ארוחות ביניים
  • הפחמימות בתהליך העיכול הופכות לסוכרים. לכן אכילת פחמימות בכמות גדולה גורמת ל"קפיצה" ברמות הסוכר. מצד שני הימנעות מפחמימות עלולה לגרום לייצור עצמי של סוכר ושוב לעליית הסוכר בדם. ולכן מומלץ לאכול פחמימה בכל ארוחה בכמות מתונה. בחירה של דגנים מלאים או קטניות, העשירים בסיבים תזונתיים, תשפר את רמות הסוכר אחרי ארוחה.
  • מזונות שמצוין על גבי אריזתם שאינם מכילים סוכר, אין זה אומר שמזונות אלו ללא פחמימות. ולכן יש להשתמש בהם בזהירות תוך ניטור רמות הסוכר.
  • ירקות מומלצים בקליפתם לצד כל ארוחה. ירקות מכילי סוכר כגון בצל, עגבנייה, סלק ועוד, מומלץ להגביל את אכילתם ל 100 גרם בארוחה.
  • בשר הודו, עוף, בקר ודגים מומלץ לאכול מנה אחת ביום כ- 150 גרם. יש להקפיד שהבשר יהיה ללא ציפוי ולא מטוגן. חשוב להקפיד שהבשר יהיה רזה, מבושל ללא עור או שומן ניראה. ללא תוספת של שמן בתבשיל. ניתן לשלב פסטרמה עוף או הודו דלי שומן וטונה בתפריט היומי.
  • ביצה ניתן לשלב בתפריט 3 פעמים בשבוע.
  • מוצרי חלב דלי שומן עד 5% עדיף דלים בנתרן לפחות 3 מנות ליום
  • פירות: ניתן לשלב 1-2 מנות פרי בארוחות הביניים. תלוי ברמת הטריגליצרידים וברמות הסוכר במהלך היום.
  • שומנים: השפעתם על רמות הסוכר פחותה. ניתן לצרוך 2-3 מנות שומן ביום. מומלץ להשתמש בשומן צמחי כגון: אבוקדו, טחינה, שומשום, שקדים, אגוזים, שמן זית. משומן מן החי כמו לדוגמה חמאה, שמנת, גבינות שמנות, עור של עוף ועוד מומלץ להימנע. שומן צמחי מוקשה או מוקשה בחלקו (מרגרינה) מעלה את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב ולכן מומלץ להימנע. חשוב לזכור שקבוצה זו עתירה בקלוריות. צריכה עודפת גם מהשומן ה"בריא" תגרום לעלייה במשקל, עליה בתנגודת לאינסולין ובעקיפין לעליית רמות הסוכר.
  • אנשים הסובלים מסוכרת הם בעלי סיכון מוגבר לתחלואת לב. ולכן ההמלצות לטיפול משלבות את ההמלצות לתפריט דל שומן ולאיזון לחץ הדם (ראה פירוט במאמרים בנושא)
  • ירידה במשקל של לפחות 7-10% במידת הצורך תעזור באיזון הסוכרת
  • פעילות גופנית אירובית של לפחות 200 דקות שבועיות.
  • חשוב להקפיד על נטילת הטיפול התרופתי, יש להתאים את הנטילה עם זמני הארוחות למניעת היפוגליקמיה (ירידה ברמות הסוכר). ניטור סוכר עצמי על בסיס קבוע תאפשר לדיאטנית לתת המלצות מדויקות לגבי כמות הפחמימות המומלצת בתפריט ולרופא לגבי המינון התרופתי.
  • ישנם גורמים נוספים שעלולים לגרום לעליה ברמות הסוכר כגון מתח וכעסים. פעילות גופנית ידועה כמקלה מתחים פיזיים ונפשיים ולכן גם מסיבה זו הינה מומלצת ביותר.

איזון רמות סוכר מפחית את הסיכון להופעת סיבוכי הסוכרת ובכך מאפשר שמירה על איכות חיים טובה עם הסוכרת לשנים ארוכות.

אשמח לעמוד לרשותכם לייעוץ פרטני או משפחתי

לילך פלג וייס – דיאטנית קלינית

 
   
line
   
line
 
Diet4good.co.il © 2006 | לילך פלג וייס דיאטנית קלינית | נייד-052-5576450