יתר לחץ דם

לחץ דם מוגדר כלחץ המופעל על דפנות כלי הדם. הערך הגבוה נמדד כאשר הלב נמצא במצב כיווץ (סיסטולי), והערך הנמוך נמצא כאשר הלב נמצא במצב הרפיה (דיאסטולי).
שכיחות התופעה מוערכת כיום בין 20-25%, כאשר במרבית המקרים לא ניתן למצוא תסמינים נוספים. בגלל חוסר תסמינים נוספים חשוב לבצע מדידות לחץ הדם לאיתור וטיפול מוקדם . לחץ דם אינו מוגדר כמחלה, אך עליה בלחץ הדם מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.  האבחון מתבצע לאחר 2 מדידות שונות:

לחץ דיאסטולי

לחץ סיסטולי

הגדרה

מתחת  85

מתחת  130

נורמלי

85-89

130-139

נורמלי גבוה (בחולי סוכרת מוגדר כיתר לחץ דם)

90-104

140-159

יתר לחץ דם קל

105-114

160-179

יתר לחץ דם בינוני

מעל  115

מעל  180

יתר לחץ דם חמור

גורמי סיכון להופעת לחץ דם ומחלות לב וכלי דם:
גיל:  לחץ דם סיסטולי עולה עם הגיל
הסיכון עולה בגברים מעל גיל 55,  ובנשים מעל גיל 65
מין: סיכון מוגבר בגברים בהשוואה לנשים (פי 2)
גזע: סיכון מוגבר בכהי עור  בהשוואה לבהירי עור.
עישון:  מעלה את לחץ הדם ב- 10-20 מ"מ כספית
אלכוהול: שתיית אלכוהול מעלה את לחץ הדם
סוכרת: בשילוב עם לחץ דם מעלה את הסיכון לתחלואת לב פי 5-30
כולסטרול גבוה: עלייה ברמות  שומני הדם מעלה את הסיכון
סיפור משפחתי: הקשר החזק ביותר הוא בין אחים
השמנה בטנית: מוגדרת כהיקף בטן מעל 88 ס"מ בנשים ומעל 102 ס"מ בגברים. ההשמנה הבטנית מקושרת עם סיכון מוגבר ליתר לחץ דם, תחלואת לב וכלי דם והופעת סוכרת.
30% ממקרי יתר לחץ דם  מיוחסים בחלקם או ברובם להשמנה, לאנשים הסובלים מהשמנה  לחץ דם  גבוה יותר בהשוואה לאנשים במשקל תקין.

טיפול
טיפול ואיזון לחץ הדם נועד למנוע פגיעה עתידית באברים שונים שיכולים להינזק בעקבות חשיפה ללחץ דם גבוה במשך שנים. הקשר בין לחץ דם למחלות לב ידוע. בנוסף יתר לחץ דם מגביר את הסיכון לשבץ מוחי, שטפי דם ודימומים במח, וגורם לפגיעה בכלי הדם. לחץ דם עלול לגרום נזק לכליות ובשילוב עם סוכרת הסיכון לאי ספיקת כליות מוגבר יותר.
קיימים כיום טיפולים תרופתיים המאזנים את לחץ הדם.
במקביל יש לשנות הרגלים על מנת למנוע תחלואה בצורה טובה יותר:

  • הימנעות מעישון ומאלכוהול
  • צריכת קפאין בכמות מתונה (עד 2-3 כוסות ליום)
  • הפחתת כמות המלח (נתרן) הנצרכת
  • פעילות גופנית אירובית
  • ירידה במשקל (לפחות 10% מהמשקל) במידת הצורך
  • צריכת ירקות ופירות ב-5 צבעים, לפחות 5 יחידות כ- 500 גרם ליום.
  • צריכת סידן בכמות נאותה, לפחות 3 מוצרי חלב ביום

אשמח לעמוד לרשותכם לייעוץ פרטני או משפחתי

לילך פלג וייס – דיאטנית קלינית

 
   
line
   
line
 
Diet4good.co.il © 2006 | לילך פלג וייס דיאטנית קלינית | נייד-052-5576450